Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΝΑΓΙΑ)

Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι, ο Ναός της Παναγίας βρίσκεται στην παλιά πόλη. Πρόκειται περί σπουδαίου εκκλησιαστικού μνημείου της βυζαντινής περιόδου, το οποίο σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και ήταν η έδρα της Επισκοπής των Σταγών.

Κτίσθηκε μεταξύ του 10ου και 11ου αιώνα επάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 4ου αιώνα, όπου και αυτή είχε κτισθεί επί Αρχαίου Ελληνικού Ναού του Απόλλωνος.

Είναι ρυθμού τρίκλιτης Βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος.

Στο νότιο τοίχο, ο Ναός φέρει εντοιχισμένα μαρμάρινα γλυπτά από τον ειδωλολατρικό Ναό καθώς και του πρωτοχριστινικού Ναού.

Εντός του Ναού αξιόλογο είναι το μαρμάρινο Κιβώριο της Αγίας Τραπέζης και η αρχαία λεκάνη του Αγιασμού στον Νάρθηκα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μοναδικός στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ορθόδοξη επικράτεια, μαρμάρινος Άμβωνας, ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος στη μέση του Ναού.

Οι τοιχογραφίες του Ναού είναι νωπογραφίες (fresco), φιλοτεχνημένες από ονομαστούς και σπουδαίους αγιογράφους και χρονολογούνται από τον 12ο μέχρι και τον 16ο αιώνα.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο ανήκει στα αξιόλογα έργα της μεταβυζαντινής εποχής και είναι έργο του 17ου αιώνα.

Στο βόρειο κλίτος του Ναού και εντός του ιερού Βήματος σώζονται απομεινάρια του μεγαλοπρεπούς ψηφιδωτού δαπέδου του πρωτοχριστιανικού Ναού.