ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Τα Μετέωρα, η επιτομή ενός απαράμιλλου και επιβλητικού φυσικού τοπίου συνδυασμένο με την θρησκευτική πνευματικότητα, θα καταπλήξουν αναμφισβήτητα τον κάθε επισκέπτη.

Τα Μετέωρα είναι ένα θρησκευτικό μέρος με εκπληκτικά βυζαντινά μοναστήρια. Αυτή η περιοχή αποτελείται από τεράστιους βράχους πάνω από τους οποίους έχουν κατασκευαστεί μοναστήρια, με θέα μια όμορφη κοιλάδα. Αν και στο παρελθόν υπήρχαν εκατοντάδες μοναστήρια και εκκλησίες στα Μετέωρα, σήμερα σώζονται μόνο 6 από αυτά. Εκτός από τη Μονή του Αγίου Στεφάνου, η οποία είναι η πιο προσεγγίσιμη, όλα τα άλλα 5 μοναστήρια στα Μετέωρα είναι προσβάσιμα μέσω μιας μακράς πεζοπορίας πάνω στα βράχια. Το Μοναστήρι του Μεγάλου Μετεώρου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στα Μετέωρα, ενώ το πιο δύσβατο είναι το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών άνοιξε τον Νοέμβριο του 2014 και βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας. Το μουσείο στοχεύει να παρουσιάσει τη φυσική ιστορία και τη σημασία της περιοχής των Μετεώρων καθώς και διάφορες πτυχές της παγκόσμιας φυσικής ιστορίας.

Το μουσείο φιλοξενεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή πουλιών που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Μερικά από αυτά τα πουλιά είναι υπό προστασία ή έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Μια παρόμοια συλλογή θηλαστικών παρουσιάζεται στο μουσείο, καθώς και μια πλούσια συλλογή μανιταριών διαφόρων μεγεθών και προέλευσης. Το μουσείο διαθέτει μια ειδική αίθουσα για εκθέσεις τέχνης και εργαστήρια.

Η πέτρινη γέφυρα της Πόρτας ή του Αγίου Βισσαρίωνα, που πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή του Αγίου Βισσαρίωνα, βρίσκεται 1,6 χλμ. Δυτικά του χωριού Πύλη. Η γέφυρα βρίσκεται μέσα σε ένα αξιοθαύμαστο τοπίο και έχει ύψος 13,30 μέτρα και διάμετρο 28,20 μέτρα. Τα πλευρικά τοιχώματα έχουν πλάτος 0,30 μέτρα και ύψος 0,70 μέτρα. Η συνολική επέκταση (μήκος) της γέφυρας ανέρχεται στα 65 μέτρα.

Η γέφυρα χτίστηκε το 1514 με πρωτοβουλία του Αγίου Βισσαρίωνα, ο οποίος είχε τη φήμη ότι ξεκίνησε πολλά δημόσια έργα προς όφελος των ανθρώπων που χρηματοδότησαν την κατασκευή αυτής της εντυπωσιακής γέφυρας. Η κατασκευή του ήταν σημαντική γιατί μέχρι το 1936 αυτός ήταν ο μόνος τρόπος σύνδεσης της πεδιάδας των Τρικάλων με τα χωριά του Ασπροποτάμου.

Το φυσικό καταφύγιο Αντιχάσια βρίσκεται κοντά στην πόλη της Καλαμπάκας. Καλύπτει έκταση 8.550 στρεμμάτων. Αυτό το καταφύγιο φιλοξενεί διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας. Μια σημαντική περιοχή του καλύπτεται από μεσογειακά φυλλοβόλα δέντρα. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα, υπάρχουν μικρές περιοχές που καλύπτονται από βλάστηση της ποικιλίας οξιάς.

Μερική από την πανίδα που βρέθηκε στο καταφύγιο της Αντιχάσιας περιλαμβάνει αρπακτικά πουλιά, όπως γύπες Griffon, αιγυπτιακούς γύπες, αετούς, μαύρους αετούς και καρακάξες. Ο πληθυσμός αυτών των σπάνιων ειδών μειώθηκε με ανησυχητικό ρυθμό τις τελευταίες δεκαετίες, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία στους περιβαλλοντολόγους. Οι κύριοι λόγοι είναι το παράνομο κυνήγι και η ενόχληση που προκαλούν οι ορειβάτες. Ωστόσο, οι επισκέπτες θα βρουν το φυσικό καταφύγιο της Αντιχάσιας ως μια ιδανική περιοχή για πεζοπορία. Ωστόσο, συνιστάται να είναι συνειδητοποιημένοι για την εύθραυστη οικολογία της περιοχής.

Οι επιλογές είναι απεριόριστες και η αλήθεια είναι ότι το φυσικό τοπίο των Μετεώρων είναι από μόνο του αξιοθέατο και υπόσχεται σε όλους τους επισκέπτες τους αξέχαστες και μοναδικές στιγμές.