ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Στα Μετέωρα, ο φυσικός και ο πνευματικός κόσμος επικοινωνούν μεταξύ τους και μοιάζουν αλληλένδετοι. Είναι τοποθετημένα στο βορειοδυτικό όριο της Θεσσαλικής πεδιάδας και φιλοξενούν ετησίως δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Η πληθώρα των επισκεπτών οφείλεται αφενός στην ιστορία και αφετέρου στην γεωλογία των Μετεώρων. Φαίνεται πως η επιτομή της ομορφιάς της φύσης συναντά την θρησκεία και τον πνευματικό κόσμο δίνοντας στον κάθε επισκέπτη την ευκαιρία να εξερενήσει κάθε πτυχή τους.

Εκτός από τις δραστηριότητες στις οποίες μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει σε οποιοδήποτε προορισμό, στα Μετέωρα μπορεί να βιώσει το κάλλος του φυσικού κόσμου σε μία πληθώρα μοναδικών δραστηριοτήτων. Ένας από τους ιδανικότερους τρόπους για να βιώσετε τη μοναδική ομορφιά των Μετεώρων είναι περπατώντας. Ακολουθώντας τα λόγια ενός συγγραφέα ενός τοπικού οδηγού, «ο αργός ρυθμός του περιπατητή του δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει τον περιβάλλοντα κόσμο, όπου ένα λουλούδι, ένας βράχος ή ένας μοναχός που στέκεται πάνω σε ένα ψηλό μπαλκόνι προσλαμβάνονται αρκετά διαφορετικά. Μόνο ακολουθώντας τα βήματα των ιερών ανθρώπων στο παρελθόν πίσω, μέχρι τον 11ο αιώνα – μακριά από το πλήθος των τουριστών, μπορεί να βιώσει μια διαφορετική πτυχή των Μετεώρων».

Τα καθαρά πετρώματα του βράχου μπορεί να φαίνονται εκφοβιστικά, αλλά στην πραγματικότητα το περπάτημα στην περιοχή δεν είναι δύσκολο έργο. Τα περισσότερα μονοπάτια στα Μετέωρα είναι ικανά να ψυχαγωγήσουν όλη την οικογένεια. Η πεζοπορία είναι ο μόνος τρόπος για να παρατηρήσετε εντυπωσιακούς σχηματισμούς των βράχων και τη διαμόρφωση περίεργων μοτίβων από μια πιο κοντινή απόσταση. Επιλέξτε ένα μονοπάτι, όπως αυτό από την παλιά πόλη της Καλαμπάκας μέχρι το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, ή αυτό που σας οδηγεί στα ερείπια παλιών μοναστηριών καθώς μπαίνετε στο χωριό Καστράκι. Για μία αξέχαστη εμπειρία, αποφύγετε το πλήθος, επιλέξτε έναν καλό καθοδηγητή και μην ξεχάσετε τη φωτογραφική σας μηχανή!

Επιπρόσθετα, τα Μετέωρα αποτελούν ιδανικό προορισμό και για τους αναρριχητές. Οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στα βράχια ήταν οι βοσκοί που ζήτησαν προστασία για τα πρόβατά τους. Κατά συνέπεια, οι πρώτοι μεμονωμένοι μοναχοί βρήκαν καταφύγιο και πνευματική απομόνωση στις σπηλιές αυτές. Το 1958 μια διαφήμιση καπνού μαγνήτισε τον Diertich Hasse, έναν Γερμανό φυσικό και αλπικό ορειβάτη, ο οποίος ενθουσιάστηκε από τα εντυπωσιακά βράχια που χρησιμοποιήθηκαν ως φόντο της διαφήμισης.

Κατά την επίσκεψή του στα Μετέωρα το 1975 μαζί με τον φωτογράφο Heinz Lothaz Stutte και άλλους Γερμανούς ορειβάτες, ανακάλυψε ότι θα γίνει ο πρώτος επαγγελματίας ορειβάτης σε αυτά στα βράχια. Μαζί με τους συναδέλφους του, έφτασαν στις κορυφές όλων των βράχων, εκτός εκείνων όπου βρίσκονται τα μοναστήρια. Στις κορυφές όλων των βράχων τοποθετήθηκαν μικρά σημειωματάρια μέσα σε μεταλλικά κουτιά, όπου καταγράφηκαν τα επιτεύγματα των πρώτων αναρριχητών, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού όλων των μεγάλων διαδρομών τους. Ακολουθώντας αυτήν την παράδοση, οι αναρριχητές που ακολούθησαν καταγράφουν ακόμη και σήμερα τα ονόματά τους και τις ημερομηνίες των αποστολών αναρρίχησης που πραγματοποιούνται.

Οι περισσότεροι ντόπιοι ορειβάτες ξεκινούν περίπου την περίοδο του Πάσχα. Ωστόσο, ο μεσογειακός καιρός επιτρέπει δύο μεγάλες εποχές αναρρίχησης που είναι πιο δημοφιλείς, από Απρίλιο έως Ιούνιο και από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο (πάντα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες).

Το καλοκαίρι θα μπορούσατε πάντα να επιλέξετε διαδρομές αναρρίχησης στα πιο σκιασμένα βράχια. Για να αποφευχθεί η ζέστη, τα βόρεια και τα δυτικά μέρη των βράχων είναι συνήθως ιδανικά από τις 5 π.μ. έως τις 11 π.μ. και από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., περίπου την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Ο διπλός έλεγχος της πρόγνωσης καιρού θα σας σώσει πάντα από προβλήματα! Τέλος, λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχουν διαδρομές αναρρίχησης στους βράχους όπου βρίσκονται μοναστήρια, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των τοπικών μοναχών και των πρώτων αναρριχητών, προς σεβασμό της ιδιωτικής ζωής της μοναστηριακής κοινότητας.

Κάτω από τη σκιά των εντυπωσιακών βράχων των Μετεώρων ρέει ο ποταμός Ίωνας, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού. Το ράφτινγκ στον Ίωνα είναι μια εντυπωσιακή κατάβαση ποταμού μέσα σε ένα μοναδικό, φυσικό τοπίο. Είτε είστε λάτρης των θαλάσσιων σπορ ή αρχάριος στο ράφτινγκ, αυτό είναι πραγματικά μια περιπέτεια με μεγάλη διασκέδαση. Ο ήπιος ποταμός καθιστά αυτή τη δραστηριότητα κατάλληλη ακόμη και για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών.

Εάν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, Θα βιώσετε μία μοναδική και σπάνια εμεπιρία. Αυτό το συγκεκριμένο αξιοθέατο είναι η τελευταία προσθήκη στα σημεία της περιοχής που ελκύουν το ενδιαφέρον και ανοίχτηκε μόλις το 2009! Όντας ένα τόσο νέο αξιοθέατο, είναι σχετικά άγνωστο στους περισσότερους επισκέπτες που έρχονται στα Μετέωρα, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα. Ο λόγος για αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το σπήλαιο της Θεόπετρας σας φέρνει σε επαφή με την καταγωγή της ανθρωπότητας στην Ελλάδα με ορατά στοιχεία ότι οι άνθρωποι κατοικούσαν και ζούσαν εκεί πριν από 130.000 χρόνια. Το σπήλαιο της Θεόπετρας βρίσκεται μόλις 4 χλμ. από τα Μετέωρα και είναι ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε.

Στα Μετέωρα όμως, δεν θα μπορέσετε να αρκεστείτε στην απόλαυση του φυσικού τοπίου. Όπως είναι φυσικό, η επιβλητικότητα του σκηνικού εκμαιεύει εύκολα πνευματικές αναζητήσεις. Ένα από τα κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε σε αυτόν τον τόπο είναι να επισκεφθείτε τα εντυπωσιακά μοναστήρια που είναι πάνω σε βραχώδεις ογκόλιθους, χωρίς εύκολη πρόσβαση στην κορυφή, φαινομενικά τουλάχιστον. Η αλήθεια είναι ότι φαίνονται απρόσιτα, και αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός. Αυτά τα μοναστήρια χτίστηκαν από μοναχούς που αναζήτησαν απομόνωση, και χτίζοντας πάνω σε έναν βράχο που απαιτεί σχοινιά, σκάλες και μεγάλη δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος για να φτάσει κανείς, σίγουρα μειώνεται ο αριθμός των επισκεπτών ή και παραβιαστών.Σήμερα, οι σκάλες και οι γέφυρες διευκολύνουν τους ταξιδιώτες να περάσουν, αλλά κάποτε υπήρξαν χρονικές στιγμές όπου ο κάθε επισκέπτης έπρεπε να κερδίσει είσοδό του.

Τα Μετέωρα είναι επίσης ο ιδανικός προορισμός για να κάνετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και να εντοπίσετε κάποια από τη λαμπρότητα και το μεγαλείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να παρευρεθείτε την Κυριακή σε ένα μοναστήρι των Μετεώρων και στη λειτουργία θα συνειδητοποιήσετε ότι μόλις κάνατε ένα ταξίδι πίσω στη Βυζαντινή Περίοδο. Λάβετε υπόψη ότι πολλά μοναστήρια ιδρύθηκαν αρχικά όταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ακόμα βασίλευε. Οι όμορφοι βυζαντινοί ύμνοι, η απουσία τεχνητού φωτισμού, οι ιερείς ντυμένοι με κομψά διακοσμημένα βυζαντινά υφάσματα, τα τείχη της εκκλησίας με τοιχογραφίες αιώνων, τα κεριά και η μυρωδιά του θυμιάματος, δημιουργούν μια επιβλητική μυστικιστική ατμόσφαιρα γεμάτη εικόνες από την Βυζαντινή Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Φροντίστε να φτάσετε στο μοναστήρι της επιλογής σας νωρίς το πρωί, επειδή η λειτουργία ξεκινά περίπου στις 05:30 π.μ. και λήγει στις 08:30 π.μ.

Συνοψίζοντας, είτε επιλέξετε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας την φυσική ομορφιά ή να συμμετάσχετε σε ποικίλες μοναδικές δραστηριότητες, τα Μετέωρα θα σας μαγέψουν. Ορισμένοι προορισμοί φαίνονται ονειρικοί στις φωτογραφίες, αλλά όταν φτάνει κανείς εκεί, είναι λίγο απογοητευτικό. Τα Μετέωρα είναι σύμφωνα με τους επισκέπτες τους το ακτιβώς αντίθετο: «Ήταν ακόμα πιο συναρπαστικό από ό,τι είχα φανταστεί, και ήταν ένας τόπος όπου κάθε φορά που κοίταζα τριγύρω μου σκεφτόμουν, Είναι αλήθεια πραγματικό αυτό το μέρος;»

Για όσους προγραμματίζετε ένα ταξίδι στα Μετέωρα, δώστε στον εαυτό σας τουλάχιστον 3 έως και 7 ημέρες για να το ζήσετε σωστά – εξαρτάται κυρίως από τον τύπο των δραστηριοτήτων που θα επιλέξετε. Παρόλα αυτά, όποιο κι αν είναι το χρονικό πλαίσιο της απόδρασής σας, είναι σίγουρο ότι δεν θα σας φανεί αρκετό και θα σας περιμένουμε να μας επισκεφτείτε ξανά.