ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών βρίσκεται στην πόλη της Καλαμπάκας. Λειτούργησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2014 και έκτοτε η πορεία του ακολουθεί μία διαδρομή γεμάτη βραβεία, γεγονός που το κατατάσσει μεταξύ των πλέον βραβευμένων μουσείων της Ελλάδας.

Διαθέτει δύο συλλογές: Των ζώων, η οποία περιλαμβάνει περί τα 350 διαφορετικά είδη από την Ελλάδα και τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, πολλά απειλούμενα ή ακόμα και εξαφανισμένα, γεγονός που καθιστά τη συλλογή αυτή μία από τις καλύτερες της χώρας μας.

Των μανιταριών, στην οποία υπάρχουν περίπου 250 είδη, σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης. Τα μανιτάρια είναι γλυπτά και σε απόλυτη πιστότητα με τα πραγματικά. Επιπροσθέτως, χρησιμοποιούνται τελευταίες μορφές τεχνολογίας για την ανάδειξη της διατροφικής αξίας των μανιταριών, καθώς και της σχέσης τους με μύθους και παραδόσεις.

Και οι δύο συλλογές παρουσιάζονται μέσα σε διοράματα, που αναπαριστούν τις συνθήκες ζωής και καρποφορίας των μανιταριών.

Πέραν όμως των δύο αυτών εξαιρετικών συλλογών, το Μουσείο αναπτύσσει σημαντικές δραστηριότητες, οι οποίες ξεφεύγουν από τις συνήθεις που κάνουν τα μουσεία (εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ). Κορυφαία δράση για το Μουσείο, αποτελεί το Κυνήγι Τρούφας, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο. Γι΄ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι συγκεντρώνει επισκέπτες απ’ όλο τον πλανήτη, συμβάλλοντας καθοριστικά στην διεύρυνση της προσφοράς εναλλακτικών τουριστικών δράσεων στην περιοχή.

Επίσης, το Μουσείο σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει δημιουργήσει περίπου εβδομήντα (70) προϊόντα μανιταριών και τρούφας, στηριγμένα σε παραδοσιακές συνταγές, τα οποία θα βρείτε στο πωλητήριο, αλλά και στην ελληνική αγορά.

Από την άποψη αυτή λοιπόν, δεν είναι καθόλου τυχαίες οι πολλαπλές του βραβεύσεις, αλλά και το γεγονός ότι έχει γίνει αντικείμενο θετικού σχολιασμού από το μεγαλύτερο μέρος του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της χώρας μας, ακόμα και ΜΜΕ του εξωτερικού.

Εξάλλου, μία επίσκεψη, αποτελεί πάντα τον καλύτερο τρόπο επιβεβαίωσης όσων προαναφέρθηκαν.